Snabba tankar om valet i USA

Read my thoughts in English.

En fascistoid republikan har blivit vald till president. Det är lika dåligt som varje gång en republikan blir vald, men dessutom sämre eftersom just denna kandidats seger riskerar att normalisera rasism och sexism mer än vanligt.

Jag tror att president Trump kommer få en väldigt negativ påverkan på amerikansk inrikespolitik, som framförallt kommer kännas av fattiga, minoriteter och kvinnor. Med dessa grupper måste vi visa solidaritet.

Samtidigt hade jag ganska vaga förhoppningar om att Clinton skulle förbättra särskilt mycket för dessa grupper.

Rent politiskt tror jag skillnaden mellan Trump och exempelvis Bush blir mindre radikal än man skulle kunna förvänta sig. President Trump är troligtvis en annan person än kandidat Trump.

Jag är personligen inte så orolig över utrikespolitiken – den har alltid varit kass, även med Obama och utan tvekan med Clinton, och jag tror inte att vi är närmre ett tredje världskrig idag än vi var igår.

Istället tycker jag att den globala vänstern i allmänhet, och den amerikanska vänstern i synnerhet, måste fokusera på de risker, men också möjligheter, som finns framför oss.
Precis som i Storbritannien kommer den amerikanska mitten att skylla Trumps seger på progressiva kandidater och väljare. Det måste finnas en beredskap och ett svar på den propagandan. Att Clinton förlorade visar att det kanske inte hade varit en så dålig idé att nominera Bernie Sanders trots allt. Om vänstern lyckas sätta den bilden kan den vara avgörande i att forma Demokraterna och i nästa primärvalsrörelse.

Att någon som Trump väljs blottlägger hur mycket som är fel i det amerikanska systemet, ett land där valdeltagandet är omkring 50-60%. Kanske kan det dessutom försvaga USA:s position i världen. Det är en möjlighet som den globala vänstern bör ta vara på.

Men framförallt innebär valet både en möjlighet och en nödvändighet att organisera i USA. Detta är nu den amerikanska vänsterns främsta uppgift. Den rörelse som Bernie Sanders startat och som idag kallas ”Our Revolution” har kampanjat hårt för lokala och regionala progressiva kandidater och initiativ, med viss framgång att döma av valresultaten. Kanske blir den uppgiften enklare med en tydlig motståndare i Vita Huset än den annars hade varit.

Sammanfattat: Jag solidariserar mig med alla de grupper som kommer drabbas av den republikanska politiken under de kommande fyra åren och av den normaliserade rasismen och sexismen. Jag ser samtidigt möjligheter för långsiktig organisering med det här resultatet som inte hade varit lika stora med en Clinton-seger.

Sörj inte, organisera er.

 

Share Button