Effektivitet enligt konkurrensens definition

Förra veckan gjorde jag en beställning. Eftersom jag var lite stressad betalade jag extra för expressleverans. Det innebar tydligen att det skulle bli amerikanska UPS som skulle leverera paketet. Efter att ha upplevt ännu en gång hur ineffektiva den här typen av leveranser kan bli påmindes jag om vilket utmärkt exempel logistikbranschen är på konkurrensens ineffektivitet.

Ofta får vi ju höra hur att konkurrensutsätta något ska göra det mer effektivt (d.v.s. pressa kostnaderna eller få ut mer för samma kostnad.) Det har varit motiveringen bakom privatiseringar av vård och omsorg, avregleringar av järnväg och apotek, och självklart även posten. Men precis som fler och fler börjar inse att vinstdriven välfärd leder fel och att både järnvägen och apoteken borde ha förblivit statliga är det även fullständigt uppenbart hur idiotiskt det är att konkurrera om storskalig brev- och paketleverans.

I måndags stod UPS utanför min port. Eftersom de inte visste vilken knapp de skulle ringa på (och inte ville ringa till min telefon) åkte de istället tillbaka till terminalen utanför stan med mitt paket. Istället skickade de mig en avi, via statliga Posten AB, som anlände två dagar senare med instruktioner om hur jag bokar en ny utkörning. Däremellan hann de med ett till försök utan att komma in.

Posten AB, som alltså uppenbarligen har möjlighet att komma in i min trappuppgång och dessutom har upphämtningsställen i kvarteret, hade rimligtvis varit mer lämpade att lämna mitt paket.

Samma vecka som UPS totalt kommer att ha gjort tre körningar med mitt paket, har Posten AB varit i min trappuppgång fem gånger för den dagliga postutdelningen. Dessutom har konkurrenten Bring CityMail varit här med brev minst två gånger. Totalt har det alltså gjorts åtta leveranser eller leveransförsök till min dörr under fem dagar, av tre olika aktörer.

Så ser en effektiviserad verksamhet ut i konkurrensens tid. På samma dag kommer tre olika personer och lämnar var sin försändelse vid min dörr. Jag betvivlar inte att varje enskilt företag är duktiga på att pressa sina egna kostnader (främst genom försämrade löner och villkor för sina arbetare) men ingen kan väl kalla detta för effektivitet i något bredare, samhälleligt perspektiv?

Share Button

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *