Reinfeldt och Lööf – okunniga eller bara oärliga?

Annie Lööf har länge försökt hamra in att Vänsterpartiets förbud mot vinster i välfärden är en antifeministisk fråga, eftersom välfärdssektorn är en kvinnodominerad ”bransch”. Det visar, välvilligt tolkat, på ett totalt oförstånd för hur kvinnor som grupp påverkas av riskkapitalisternas vinstjakt i välfärden – vinster som dessutom hamnar i ett fåtal mäns fickor.

I förra veckans partiledardebatt var det dock dags för Reinfeldt att försöka sig på samma konst – att vända en föreslagen rättvise- och jämställdhetsreform till att framstå som något som främst gynnar män. I en replik till Jonas Sjöstedts anförande konstaterade statsministern att det är främst ”friska män mitt i livet” som jobbar heltid, och att den av Vänsterpartiet föreslagna sänkningen av normalarbetstiden – från 40 till 30 timmar per vecka med bibehållen lön – därför främst kommer gynna män.

Klicka på bilden för att se replikskiftet.
Klicka på bilden för att se replikskiftet.

Jonas Sjöstedts svar är starkt och ideologiskt, men fokuserar på annat än statsministerns kommentar om friska män mitt i livet. Antagligen för att just det påståendet är för befängt för att ödsla den väldigt begränsade talartiden på. Jag som har lite mer tid bemöter det dock mer än gärna.

Reinfeldt har förvisso rätt i att kvinnor arbetar deltid i större utsträckning än män, och att det alltså kommer vara främst män som går ner i arbetstid när 6h arbetsdag införs. Men innebär det att det bara är män som tjänar på det? Tvärtom.

Kvinnor som arbetar deltid idag betalar själva för det, genom att också gå ner i lön. Ofta har de ingen möjlighet att arbeta heltid, eftersom de p.g.a. rådande könsnormer förväntas ta hand om barn eller sina äldre när den offentliga sektorn sviker. Ofta får de heller inte möjlighet att återgå till heltid när de vill det.

Det gör att deras inkomster blir mindre, och därmed även sjukförsäkring, A-kassa och pension. Det innebär dessutom att de kvinnor som lever tillsammans med män riskerar att hamna i en beroendeställning när mannens inkomst ofta är större.

Med sänkt normalarbetstid förvandlas kvinnors deltidsarbete till heltid. Den som idag bara arbetar 6h per dag och alltså bara för 75% av en heltidslön, kommer att få hela lönen istället. Det innebär att pengar flyttas från företagsvinster och höginkomsttagare där män är överrepresenterade, till deltidsarbetande – en grupp där kvinnor är överrepresenterade. De får högre lön, högre försäkringsskydd, och högre pensioner.

Så medan Reinfeldt har rätt i att det främst är män som kommer få gå ner i arbetstid är 6h arbetsdag en reform som i första hand gynnar kvinnor som grupp ekonomiskt, och därmed ger kvinnor större makt över sina egna liv. Detta borde vara relativt lätt för en statsminister att inse.

Man måste därför fråga sig om inte Lööf och Reinfeldt förstår hur absurda deras argument är. Om de är ens ett uns intresserade av att uppnå jämställdhet och lyfta kvinnor som grupp borde de ha skaffat sig den grundläggande feministiska förståelse som krävs för att inse att deras påståenden är helt felgrundade.

Jag kan inte tro att både vår statsminister och vår näringsminister är så okunniga om läget för kvinnor i välfärden och på arbetsmarknaden. Det lämnar mig med frågan – är deras rökridåer en medveten strategi, och vad vore i så fall mer antifeministiskt än det?

 

Share Button

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *